Grommen bestraffen of beter niet?

Geregeld hoor ik van eigenaren dat ze hun hond bestraffen als hij gromt. Hij mag dat niet, dat klikt toch logisch. Niemand wil dat zijn hond naar hem of haar gromt. Dit kan bijvoorbeeld zijn als hij een botje heeft terwijl hij in zijn mand ligt en ze hem alleen even willen aaien. Of wanneer hij op de bank ligt en hij wordt eraf gestuurd. Maar ook tussen honden onderling kan er worden gegromd omdat de één iets heeft terwijl de ander in de buurt is of wil komen.

 

Grommen is een vorm van (normale) communicatie, net zoals wij zouden zeggen "tot hier en niet verder want anders...." en dan weet je vaak wel genoeg. De meeste mensen respecteren dat. Toch zien veel eigenaren het anders wanneer hun hond naar hun gromt. Dit wordt niet toegestaan, meestal uit angst dat hun hond vals is of wordt en misschien wel gaat bijten dus bestraffen ze het grommen.

En het gevaar is dat dat nou juist precies hetgeen is dat je dan (mogelijk) in de hand werkt...

 

Natuurlijk kan het even schrikken zijn als je hond ineens naar je gromt, maar het is in de meeste gevallen helemaal geen voorteken dat je hond vals is of wordt, mits je je hond niet er niet voor bestraft maar gaat kijken wat je hond te zeggen heeft zodat je dat samen kunt oplossen.

Wanneer een hond door te grommen zegt "tot hier en niet verder want anders..." dan kan het zo zijn dan als jij niets verandert aan de situatie die je hond niet prettig of zelfs bedreigend vindt, dat hij uitvalt of zelfs bijt.

 

Wanneer je je hond gaat bestraft door te zeggen dat hij niet mag grommen (met andere woorden: hij mag dus geen waarschuwing geven) dan bestaat de kans dat hij de volgende keer inderdaad geen waarschuwing meer geeft maar direct uitvalt of bijt.

 

Wanneer mijn hond gromt zie ik dat als een teken van communicatie (en een duidelijk punt!) en ga ik kijken hoe we het kunnen oplossen zodat het voor mijn hond en mijzelf geen discussies meer oplevert.

 

Meestal heeft het te maken met iets dat voor je hond belangrijk is om over te discussiëren zoals een belangrijke resource (zelfbescherming, voer, een lekkere ligplek, speeltjes of een persoon bijvoorbeeld). Dit heeft overigens niets met dominantie te maken (kom ik in een ander artikel nog op terug).

 

Betekent dit dat je hond dan alles maar mag doen? Nee zeker niet, je kunt je hond begrenzen maar dit kun je ook doen zonder correcties, dwang of intimidatie te gebruiken. Voor nu is belangrijk om je te realiseren welk risico je loopt door je hond te bestraffen wanneer hij naar je gromt. Er zijn betere opties, zowel voor jou als voor je hond.

 

Stel dat je 's avonds lekker samen met je partner op de bank kruipt en op het moment dat je koffie gaat halen springt je hond op de bank. Wanneer je terugkomt begint hij naar je te grommen als je hem eraf wil sturen. Niet prettig, dat kan ik me helemaal voorstellen. Vervolgens verhef je je stem (want wat denkt je hond wel niet!) en probeer je hem met een knippende wijzende vinger er alsnog af te krijgen. Je hond kruipt nog wat dieper in de bank en gromt een beetje harder. "Dat zal even lekker zijn..." zeg je waarschijnlijk met een boze stem en je port je hond een beetje in zijn zij om hem toch van de bank af te krijgen. Je hond kruipt nog wat verder in elkaar en blijft naar je grommen.

"Nu is het genoeg" zeg je inmiddels boos en je pakt hem bij zijn nekvel in een laatste poging om hem de bank af te krijgen. Op dat moment draait je hond zich om en bijt in je hand... Jij schrikt, je partner schrikt en geloof mij, je hond schrikt ook (want geen enkele hond WIL zijn baasje bijten). Je bent het vertrouwen in je hond kwijt want is hij nu vals, dit heeft hij nog nooit gedaan, wat als hij het vaker gaat doen en straks doet hij het bij de (klein)kinderen etc etc... 

 

Zoals je kunt lezen is het één grote bak ellende geworden.

 

Hetzelfde scenario maar nu een andere aanpak:

Stel dat je 's avonds lekker samen met je partner op de bank kruipt en op het moment dat je koffie gaat halen springt je hond op de bank. Wanneer je terugkomt begint hij naar je te grommen als je hem eraf wil sturen.

"Serieus Puk, vind je die bank zo belangrijk om over te discussiëren?" (zeg je al lachend) "Tja, ik snap het wel hoor, die bank ligt veel lekkerder dan jouw mandje en het is ook zo gezellig bij ons hé".

Je pakt een paar brokjes en strooit die door de kamer. Je hond springt van de bank en eet de koekjes op. Vervolgens trek je zijn mandje dichter naar de bank of pak je een lekker zacht dekbed (of deken) wat je speciaal voor je hond apart hebt gehouden en legt deze bij jullie voeten bij de bank. Eventueel kun je daar nog een kluif op leggen om het dekbed NOG wat aantrekkelijker te maken. Je hond draait een paar rondjes op het dekbed en gaat tevreden op zijn kluif bij jullie liggen knagen terwijl jullie gezellig de film afkijken.

 

Dat klinkt al een stuk beter vind je niet? Geen discussie, geen drama. En nu hoor ik eigenaren denken "ja maar dan geef ik hem toch zijn zin?". Net als een mens heeft een hond ook behoeftes en ook een hond vind het heerlijk om op een zachte comfortabele bank te liggen en helemaal in de buurt van zijn geliefde baasjes (contact liggen).

Kijk naar wat je hond aangeeft: ik zou zo graag ook op zo'n zachte warme plek willen liggen en zo lekker dicht bij jullie in de buurt... daar wil ik best een discussie voor voeren (en de ene hond zal dat eerder of vaker doen dan de andere hond, net als bij mensen. Sommige types vinden alles wel prima, anderen discussiëren gewoon wat vaker).

Je hoeft die discussie echter niet aan te gaan. Je kunt kijken of je samen een middenweg kunt vinden. Wil je niet dat je hond op de bank komt, creëer dan een plekje die je hond net zo fijn vind als op de bank te liggen zoals in het tweede scenario. Je kan er ook voor kiezen om even een kwartiertje bij je hond op de grond te gaan zitten en kijken of hij er behoefte aan heeft om tegen je aan te komen liggen. 

 

Iedereen blij, geen drama en bovendien geef je je hond het idee dat je hem begrijpt en dat hij het recht heeft om keuzes te maken en dat zijn mening er ook toe doet.

 

Heb je hier vragen over of wil je meer informatie. Stuur dan gerust een berichtje.

 

Ingrid

Hondenschool Kynomere

 

Foto: Daniel Lincoln on Unsplash