Een nieuwe huisgenoot

 

 

Van harte gefeliciteerd met de komst van je/jullie nieuwe huisgenoot!

Een bijzondere maar ook intensive tijd breekt er voor jullie aan.

Waarschijnlijk heb je lang naar dit moment uitgekeken en eindelijk is het dan zover, je hebt je pup op mogen halen!

 

Graag geef ik je een aantal tips omdat sommige eigenaren nog nooit een pup hebben gehad

en voor anderen is het soms lang geleden.

 

Veel leesplezier! 

 

De eerste nachten...

Zorg dat je de eerste nachten in de buurt van je pup kunt slapen. Bijvoorbeeld op de bank naast zijn mand (of de bench als je deze wilt gaan gebruiken) of laat je pup bij je op de slaapkamer slapen.

(Wees gerust, dit is niet definitief, dit kun je later rustig afbouwen naar de plek waar je je hond in de toekomst wilt laten slapen)

 

Wanneer je pup piept kun je hem geruststellen door even tegen hem te praten en je hand bij zijn mand of bij de bench te houden zodat je pup weet dat je er bent. Meestal is dit voldoende om hem weer in slaap te laten vallen.

(Blijft hij piepen dan kan het ook zijn dat hij moet plassen of poepen, neem hem even mee naar buiten en kijk of hij zijn behoeften moet doen. Houdt hem wel rustig en maak hem niet te wakker (druk) anders kan het zijn dat hij daarna moeilijker weer in slaap kan komen)

 

Het is ideaal als de fokker een lapje stof met de nestgeur heeft meegegeven. Leg deze dan bij je pup in zijn mand of in de bench.

 

Wanneer dit ongeveer 2 nachten goed gaat en je pup niet meer piept, kun je proberen om zelf steeds iets verder van de mand/bench af te gaan liggen (bijv. d.m.v. een luchtbed) of de bench/mand iedere dag een meter richting de plek gaan schuiven waar je in de toekomst wil dat je pup gaat slapen.

 

In het begin zal het voor je pup voldoende zijn om je hand niet meer te voelen maar je stem nog wel te horen. Wanneer je pup voldoende vertrouwen heeft gekregen dat je in de buurt bent en blijft kun je de bench of zijn mand naar een andere kamer/verdieping verplaatsen zodat u uit het zicht en het gehoor bent.

 

 

Lijkt overbodig om te vermelden maar helaas hoor ik

nog steeds regelmatig dit soort verhalen...

 

Laat je pup de eerste nachten NIET alleen en neem zeker geen adviezen aan van anderen die zeggen “dat je hem maar moet laten piepen” want hij moet het “gewoon” leren.

 

Dit is hoe een pup zo'n eerste nacht waarschijnlijk ervaart...

 

Van het warme vertrouwde nest bij de fokker met je mama, broertjes en zusjes wordt je opgehaald door lieve mensen. Je gaat mee in de auto wat op zich vaak al een spannende ervaring is maar je mag op schoot bij je nieuwe baasje en je kijkt een beetje naar buiten. Na een tijdje val je in slaap. In je nieuwe huis ruik je allerlei vreemde geurtjes en je gaat overal op onderzoek uit. Er wordt met je gespeeld en je gaat af en toe even naar buiten, weer spannend want dit heb je mogelijk nog niet veel gedaan. Na het spelen val je moe in slaap op de schoot van één van je nieuwe baasjes. De dag vordert met allemaal nieuwe ervaringen maar het is allemaal leuk en interessant al wordt je er wel moe van.

 

's Avonds zet je nieuwe baasje je in een soort metalen kooi en hoor je hem/haar “welterusten” zeggen en loopt hij/zij weg. Het is ineens stil en donker....Misschien is er wel een soortgenootje in de buurt maar daar kun je nog geen steun bij zoeken want jullie kennen elkaar nog niet (goed). Misschien lopen er andere dieren door het huis die je niet eerder hebt gezien en ruiken zij vreemd? Je piept zachtjes en zoekt een uitgang maar kunt deze niet vinden... Het is donker en er is niemand warm of vertrouwd meer om tegenaan te kruipen. Uiteindelijk ga je harder piepen en je krabt aan de metalen spijlen.... misschien doe je uit angst zelfs een plasje. Na een lange tijd roepen om iemand die vertrouwd is....val je uiteindelijk oververmoeid in slaap..... de eerste nacht heb je overleefd...op naar de volgende...

 

Dit is voor sommige pups helaas nog steeds realiteit...

Persoonlijk breekt het mijn hart als je beseft dat is bewezen dat honden

dezelfde emoties kunnen ervaren als mensen,

zoals bijv. angst, eenzaamheid en depressie...

 

En helaas zien we honden met zo'n start vaak op latere leeftijd terug in de gedragstherapie i.v.m. verlatingsangst...

 

Zindelijkheid

Pups zijn niet meteen zindelijk. Rond de leeftijd van ongeveer vijf maanden hebben ze pas volledige controle over hun sluitspieren. Om je pup zo snel mogelijk zindelijk te krijgen, is het advies om hem na ieder slaapje, na iedere maaltijd, drink- en speelmoment even buiten te zetten. Het mooiste is een grasveldje in de buurt van je huis mits het geen uitlaatveld is waar veel ontlasting van andere honden ligt, aangezien je pup nog niet volledig gevaccineerd is.

 

Straf je pup nooit voor het doen van een plasje of poepje in huis, hij zit nog in de leerfase en kan er echt niets aan doen. Het enige wat je hem op dat moment aanleert is dat het eng is om bij jou in de buurt zijn behoeften te doen.

 

Het is (helaas) heel normaal dat als je met je pup buiten loopt hij van alles doet behalve een plasje en wanneer je dan uiteindelijk naar binnen gaat dat hij dan in de kamer gaat zitten plassen. Buiten zijn is nog heel erg spannend en er zijn ZOVEEL indrukken die hij dan op doet dat hij simpelweg vergeet om te plassen of het nog spannend vind om daar te gaan plassen.

Wanneer hij binnen een plasje doet, reageer hier dan niet op. Zeg niets en leidt hem even af door een speeltje naar een andere hoek in de kamer te gooien en ondertussen zelf het plasje even op te ruimen.

 

De aanhouder wint en uiteindelijk wordt iedere pup netjes zindelijk, de één alleen wat sneller dan de ander. Hoe oplettender en consequenter je zelf bent, hoe minder

ongelukjes in huis, hoe sneller hij zindelijk is.

 

Socialiseren

Socialiseren is het laten wennen aan en kennis maken met de wereld om je pup heen. Geuren, geluiden, dingen te bekijken en zelfs te proeven. Deze periode is van groot belang voor puppies omdat ze dit niet kunnen inhalen. De eerste zestien weken zijn van groot belang maar ook na deze weken blijft socialiseren een belangrijke rol spelen in de opvoeding van een pup. Dit ontdekken hebben pups nodig om uit te groeien tot stabiele volwassen honden.

 

Maar let op! Als je pup blootgesteld wordt aan te veel prikkels/informatie kan hij dit niet verwerken. Dan kan hij overprikkeld raken. Zorg ervoor dat je hem één a twee keer per dag laat kennismaken met een nieuwe situatie (winkel, dierenarts, schoolplein, andere honden, andere dieren, alles wat hij in zijn latere leeftijd regelmatig tegen zal komen, dat is per eigenaar/gezinssituatie verschillend) en zorg ervoor dat dit een positieve indruk op hem achter laat.

Laat hem op zijn gemak de situatie onderzoeken (laat de lijn slap hangen en kijk of hij de situatie/het object/mens of dier zelf wil benaderen, sleur hem er niet heen) en beloon hem voor nieuwsgierigheid en ontspanning. Wordt het te spannend, haal hem dan uit de situatie. Wil je je pup bijv. mee naar het schoolplein nemen, laat hem dan niet door alle kinderen tegelijk aaien (een pup werkt als een magneet op kinderen). Laat één kind hem aaien en je pup een brokje geven, de volgende keer een ander.

 

Alleen zijn
Je pup leren om alleen te blijven is een investering voor de rest van zijn leven! Neem hier dan ook echt de tijd voor en begin in hele kleine stapjes. Laat je pup de eerste weken niet alleen, hij is niet gewend om alleen te zijn. Bij de fokker had je puppy dag en nacht zijn moeder, broertjes en/of zusjes om zich heen. Nadat hij een aantal weken bij je thuis woont kun je dit langzaam aan gaan opbouwen. Moet je eerder even weg? Regel dan een oppas of neem je pup mee.

 

Wanneer het geen probleem meer is om even de kamer te verlaten als je thuis bent, dan is het een goed moment om echt even de deur uit te gaan. Als je pup nog piept wanneer je even de kamer verlaat of als je even naar boven gaat dan is hij nog niet zover dat je het huis al kunt verlaten. Ga eerst hiermee oefenen voordat je je pup helemaal alleen thuis laat blijven.

 

Is hij gewend aan een bench (en vind hij het prettig om hierin te liggen, d.w.z. als je pup er zelf voor kiest om erin te gaan liggen) dan kunt je hiermee beginnen. Laat hem uit en zorg dat hij zijn energie even goed kwijt is. Wanneer je thuiskomt zet je alvast zacht de radio aan en geeft je hem in de bench een lekkere kluif, iets waar hij wat langer mee bezig is.

 

Als hij hier lekker op ligt te knagen en wat tot rust is gekomen dan zeg je een vaste zin (bijv. "ik kom zo terug" of "ik ben even weg" en ga je naar de gang. Blijft hij stil, dan loop je naar buiten en direct weer naar binnen. Soms kan het handig zijn om met 2 mobiele telefoons te oefenen, je laat de ene telefoon de andere bellen en terwijl de lijn open blijft leg je één van de twee bij de bench neer en de andere neem je mee naar buiten, zo kun je horen of hij piept of niet. Als hij niet piept loop je direct weer naar binnen en doe je alsof er niets bijzonders is gebeurt. Je gaat je dingen doen en laat hem pas na een paar minuutjes uit de bench. Ga hem niet uitgebreid begroeten als je binnenkomt, dan maak je namelijk van je vertrek en thuiskomst een "dingetje" terwijl het iets normaals moet worden. Vervolgens ga je dit een paar keer per dag oefenen en iedere keer blijf je 1 minuut langer weg (soms moet je nog langzamer opbouwen, per 10 seconden, maar dit ligt aan je hond). Wanneer je te snel opbouwt en je pup begint toch te piepen dan ga je terug naar binnen. Vervolgens ga ja op een later moment weer oefenen met het aantal minuten dat het nog wel goed ging en ga je dit eerst vaker oefenen. Bouw liever iets te langzaam op dan te snel. Als je pup eenmaal een keer in paniek is geraakt, dan is het moeilijker om hem het vertrouwen te geven om het weer te proberen. 

 

Wanneer je hier vragen over hebt, neem dan gerust contact met mij op, ik geef je hier graag advies over. 

 

Slapen
Pups hebben veel slaap nodig. Zorg er voor dat er een hondenmandje en/of een bench voor hem klaar staat, zodat hij zich lekker kan terugtrekken om te slapen. Denk er aan: een pup heeft 19 tot 20 uur slaap per dag nodig. Slaap is erg belangrijk voor een pup,  met voldoende slaap is hij in staat de indrukken en de binnengekomen informatie/prikkels te verwerken. Als een pup niet voldoende slaap krijgt raakt hij overprikkeld wat kan zorgen voor allerlei vervelende gedragingen.

 

Tandjes

Een puppy zal de wereld gaan ontdekken d.m.v. het gebruik van zijn tandjes. Ze voelen (bijten), ruiken en proeven aan van alles en nog wat en puppytandjes zijn nog erg scherp in het begin. Pas tegen de 16 weken gaat een pup zijn melkgebit wisselen voor zijn vaste gebit. Een paar dingen om rekening mee te houden:

* Maak van je handen geen speelgoed, gebruik daar liever een speeltje voor zoals een flostouw of knuffel

* Pas op wanneer je pup gaat wisselen met het doen van trekspelletjes, dit kan pijnlijk zijn

* Zorg altijd voor genoeg kauw speelgoed of kluifjes, zeker wanneer hij gaat wisselen, dit voorkomt dat hij zijn tanden in jouw        mooie meubels gaat zetten

* Voorkom dat je pup dingen kapot bijt of dingen inslikt, ruim losse spullen op! Voorkomen is beter dan genezen

* Wanneer je pup iets heeft wat je liever niet wil, maak er dan een ruilspelletje van, je pakt een stukje worst of kaas en houdt dit voor zijn neus, wanneer hij loslaat zeg je "goed zo!" en geef je het kaasje of worstje. Ga nooit achter hem aan jagen of je stem verheffen, daardoor is de kans groot dat hij het als een spelletje gaat zien en het voorwerp inslikt! 

* Stokjes, steentjes, blaadjes buiten zal je pup zelden opeten dus wees daar niet te gefocust op, de meeste pups "voelen" met hun bekje wat het precies is en laten het dan weer vallen, voorkom dus dat je ieder dingetje uit zijn bek gaat trekken want dan zou je er dus nogmaals voor kunnen zorgen dat het voorwerp juist interessant wordt en hij het juist doorslikt

 

Beweging
Doseer met beweging. Liever wat vaker een kort stukje dan in één keer een lange wandeling. Zeker met pups van grote rassen die snel groeien. Bouw de duur van de wandeling heel geleidelijk op, begin per wandeling met 10 minuten en bouw dit op met ongeveer 5 min per maand.

 

Spelen, neus en denkwerk
Spelen is erg leuk voor je hond! Er zijn veel spelletjes te bedenken om samen te doen, of voor je hond alleen. Dierenwinkels liggen vol met speelgoed voor je pup. Er zijn bijv. allerlei leuke puzzels voor honden waarbij ze moeten nadenken hoe ze een voertje ergens uit kunnen krijgen. Voer kun je ook in allerlei dingen verstoppen (opgerolde handdoek, doos met wc rolletjes, opgeknoopt t-shirt) of door de kamer gooien waardoor je pup zijn neus moet gaan gebruiken om de voertjes te vinden. Het voorkomt dat ze te schrokkerig gaan eten en het gebruiken van zijn neus is een goede mentale bezigheid. 

 

De Kong is ideaal wanneer u uw pup wilt leren om alleen te blijven maar hem niet achter wilt laten met een bot. Een Kong is een rubberen kegel waar u bijv. hondenpaté in kunt doen en dan in de vriezer kunt leggen. Je pup is vervolgens langere tijd zoet met het likken aan de Kong om de paté eruit te kunnen krijgen. Ideaal als je je pup wilt leren om alleen thuis te blijven en je hem niet met een bot achter wilt laten.

 

Ik wens je heel veel plezier en geluk met je nieuwe huisgenoot en wie weet tot ziens!

 

Ingrid de Jong

Hondenschool Kynomere

 

 

 

(* waar in de tekst hij of hem staat vermeld kunt u in het geval van een teefje natuurlijk zij of haar lezen)